Minione wydarzenia
Podlaski Dzień Kukurydzy 2014 - 14.09.2014 r. Szepietowo
Konrad Majkowski-
Poprawiono: 10 wrzesień 2014
-
Utworzono: środa, 10, wrzesień 2014
-
Odsłony: 984
Zapraszamy 14 września do Szepietowa
Już po raz kolejny kukurydza będzie pełniła główną rolę na polach doświadczalnych w Szepietowie. 14 września Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy organizuje Podlaski Dzień Kukurydzy.
Plantatorzy kukurydzy będą mieli okazję obejrzeć poletka z kolekcją kukurydzianych mieszańców. Na polach PODR w Szepietowie założono kolekcję 126 odmian o różnej klasie wczesności z 21 firm nasiennych.
Po raz pierwszy na polu kukurydzy wydzielona została cześć, na której prowadzona jest intensywna technologia uprawy – „TOP Kukurydza”. Związane jest to z stosowaniem nawożenia startowego podczas siewu w postaci fosforanu amonu, pogłównym nawożeniem w postaci mocznika i soli potasowej w trzech różnych dawkach oraz ochroną fungicydową.
Podczas Podlaskiego Dnia Kukurydzy zainteresowani będą mogli zobaczyć wyniki doświadczenia z intensywną technologią uprawy kukurydzy na ziarno.
Specjaliści PODR w Szepietowie przedstawią nowe możliwości zastosowania kukurydzy, a także pomogą w wyborze odpowiednich odmian. Przedstawiciele firm oferujących nasiona kukurydzy udzielą wszechstronnych informacji na temat wymagań i uprawy poszczególnych odmian. Dodatkowo szeroką ofertę produktów zaprezentują firmy z branży rolniczej m.in. producenci maszyn, urządzeń do zbioru i konserwacji kukurydzy, a także środków do produkcji rolnej.
W tym roku na zwiedzających czeka wiele atrakcji, m.in. pokazy pracy maszyn do zbioru kukurydzy i zagospodarowania resztek pożniwnych. Zainteresowanych prawidłowym wykonaniem zabiegu orki zapraszamy na VII finał Wojewódzkiego Konkursu Orki.
Tradycyjnie targom towarzyszyć będzie rozstrzygnięcie konkursu „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich” przeprowadzonego przez KRUS oddział w Białymstoku.
Merytorycznym uzupełnieniem Podlaskiego Dnia Kukurydzy będą wykłady na temat „Integrowanej ochrony kukurydzy przed agrofagami” i „Wartości odżywczej kukurydzy i jej zastosowania w żywieniu człowieka”.
Zapraszamy również na degustację potraw z kukurydzy w ramach programu promocyjnego Polskiego Związku Producentów Kukurydzy „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.