Logo Gmina Piątnica z lotu ptaka

bip_logo
Logo obrazkowe CEIDG Centarlna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej
Logo GOPS Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Piątnicy
Stowarzyszenie SĄSIEDZI - Lokalna Grupa Działania link do strony
logo 500+
akcyza
 
mikroporady link do witryny mikroporady.pl
 
baner Bogactwo rozwiązań - kapitałem firmy
 
obywatel logo
 
banery 75plus 05 180px
 
Baner Rzecznika Praw Obwywatelskich
  
samoobrona kobiet
 
Dokumenty zastrzeżone
 
pge wyłączenia obraz

Minione wydarzenia

Rondo w Piątnicy Poduchownej otrzymało nazwę – „Rondo im. Druha Szarego”
Dnia 11 marca 2017 r. Rada Gminy Piątnica na XXV nadzwyczajnej...
Tropem Wilczym - Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych (relacja i galeria zdjęć)
26 lutego o godz. 12.00 na Forcie III w Piątnicy wystartowała trzecia...
Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych TROPEM WILCZYM - 26.02.2017 r.
Wójt Gminy Piątnica Krzysztof Ryszard Kozicki zaprasza na Bieg...
Uroczyste otwarcie Posterunku Policji w Piątnicy
W dniu 24 stycznia 2017 roku odbyło się oficjalne otwarcie...
Uroczyste otwarcie Posterunku Policji w Piątnicy
Wójt Gminy Piątnica oraz Komendant Miejski Policji w Łomży...
Podlaskie Forum Bydła - forum o genetyce i kosztach produkcji
Podlaskie forum o genetyce i kosztach produkcji - Bardzo...
Obchody 11 listopada w Gminie Piątnica
Dzisiaj wielka jest rocznicajedenasty listopada!...Tym, co...

(BARSZCZ SOSNOWSKIEGO) źródło: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Борщевик_Сосновского.jpg

KOMUNIKAT W SPRAWIE BARSZCZU SOSNOWSKIEGO

Na terenie gminy Piątnica w obrębie Marianowo, Piątnica Włościańska, Kisielnica i Czarnocin stwierdzono występowanie groźnego chwastu – barszczu Sosnowskiego.

W związku z tym proszę zachować szczególną ostrożność, gdyż roślina ta ma działanie parzące i alergizujące. Włoski znajdujące się na liściach i łodygach barszczu Sosnowskiego wydzielają substancję parzącą. Parzące działanie tego związku nasila się podczas słonecznej pogody i wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza. Olejki eteryczne osadzają się także na roślinach sąsiadujących z barszczem, co może być przyczyną oparzeń, powstawania pęcherzy, nie gojących się ran i długo nie zanikających blizn oraz zapalenia spojówek.

Jest to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku wytwarza rozetę liści (duże, pierzastodzielne), a w drugim wytwarza pędy nasienne (baldachy). W polskich warunkach roślina ta może wyrastać do wysokości 3,5 – 4 metrów.
Barszcz Sosnowskiego często występuje na terenach wilgotnych w pobliżu cieków wodnych, kanałów i rowów. Jest to agresywna roślina inwazyjna, niezwykle trudna do zwalczenia, która wcześniej była rośliną paszową sprowadzaną do państwowych gospodarstwach rolnych. Roztarte liście lub łodyga mają charakterystyczny zapach kumaryny.

METODY ZWALCZANIA

Sposoby mechaniczne to: podcinanie korzeni, ścinanie roślin, koszenie, usuwanie baldachów. Poza podcinaniem korzeni żadna z tych metod nie daje efektu całkowitego zniszczenia rośliny. Uzyskać to można dopiero w ciągu kilku sezonów wegetacyjnych, stosując 2–3 zabiegi rocznie. Całkowite wyeliminowanie roślin polega na ich „zmęczeniu”, czyli bardzo częstym koszeniu.

Za pomocą orki zniszczyć można wschody barszczu, natomiast orka głęboka (24 cm) może w znaczący sposób zredukować procent kiełkujących nasion. Podcinanie lub wykopywanie korzeni powinno być wykonane dwukrotnie: wczesną wiosną oraz w połowie lata. Zalecane jest podcinanie co najmniej 10 cm poniżej powierzchni gleby. Jest to metoda pracochłonna, ale bardzo efektywna – stosowana może być w przypadku występowania pojedynczych roślin albo mało liczebnych stanowisk.
Kolejną metodą niszczenia jest ścinanie kwitnących roślin przed zawiązaniem nasion. Wytworzenie nowych nasion będzie w ten sposób wstrzymane. Stosując taką strategię można zlikwidować populację barszczu w ciągu kilku lat. Usuwanie baldachów może być równie skuteczne jak koszenie. Czas usuwania jest bardzo istotny. Nie należy tego robić zbyt wcześnie w sezonie, bo regeneracja następuje bardzo szybko i w rezultacie wytworzony zostanie nowy kwiatostan. Zbyt późny zabieg „ogławiania” daje ryzyko, osypywania się dojrzałych już nasion do gleby. Ścięte baldachy muszą być zebrane w odpowiednim terminie i zniszczone.

Do zwalczania można też wykorzystać metodę chemiczną. Do zwalczania zalecane są herbicydy zawierające glifosat, np. Roundup 360 SL.

Zabiegi opryskiwania można wykonać w trzech terminach:
• wiosną do połowy maja, na siewki (do fazy rozety),
• wczesnym latem, od czerwca, w okresie wytwarzania pędów kwiatowych, do początku kwitnienia,
• późnym latem do jesieni, gdy rośliny osiągną fazę dobrze rozwiniętej rozety (wysokość roślin od 15 do 35 cm),
• późnym latem do jesieni, na osobniki wieloletnie, gdy rośliny zaczynają gromadzić substancje pokarmowe w korzeniach.

Ponadto należy monitorować dotychczasowe stanowiska występowania barszczu.

UWAGA!

Wszystkie osoby biorące udział w zwalczaniu barszczu Sosnowskiego bez względu na stosowaną metodę i wykonywaną pracę, muszą być dokładnie poinformowane o szkodliwości oraz toksycznych i parzących właściwościach tej rośliny, ponadto muszą być wyposażone w odpowiednie ubrania ochronne.

W przypadku trudności związanych z usuwaniem barszczu Sosnowskiego jest możliwość zlecenia takiej usługi specjalistycznej firmie.

W sytuacji stwierdzenia występowania tej rośliny w innych miejscach, proszę o niezwłoczne zgłaszanie do tutejszego Urzędu pod nr telefonu: 86/216 24 76 wew. 13 lub osobiście (pokój nr 3, parter).

Informację udostępniła: Joanna Wierciszewska

Urząd Gminy Piątnica
ul. Stawiskowska 53
18-421 Piątnica Poduchowna
telefon: 86 216 24 76
fax: 86 218 24 56
Numer konta do opłat:
Hexa Bank Spółdzielczy
68 8762 0009 0000 1270 2000 0020